Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Energietransitie
Nieuws

Opinie Fedet ; Voor echte energiebesparing moet ook echt de knop om bij de overheid

9/4/2022

Zoetermeer, 6 april 2022 - Afgelopen weekend gaven ministers Jetten (Klimaat) en De Jonge (Wonen) het startsein voor een grote energiebesparingscampagne: ‘zet ook de knop om’. Ook werd het Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd, waarmee tot 2030 2,5 miljoen woningen geïsoleerd moeten worden. Allemaal met als doel minder afhankelijk te worden van buitenlands gas, maar ook om het klimaat en onze portemonnee een positieve impuls te geven.Absoluut een goede stap van het kabinet. Toch is het vrij pijnlijk dat een vreselijke oorlog als katalysator heeft moeten fungeren voor dit alles. De overheid heeft de afgelopen tijd namelijk vrij weinig gedaan als het gaat om werk te maken van energiebesparing.Het Nederlandse klimaatbeleid is, in de nasleep van het Klimaatakkoord, met name gericht geweest op miljardensubsidies en regelingen en te weinig in slimme, praktische oplossingen centraal stellen voor zowel bedrijven als consumenten. In de met veel bombarie aangekondigde ‘(mega-)tonnenjacht’ van voormalig klimaatopziener Wiebes (EZK) kwamen besparing en slimme technologie er bekaaid vanaf.Maar hoe moet het dan wel? We zouden al een enorme stap kunnen zetten door bijvoorbeeld alle lichtpunten in Nederland te vervangen door LED-verlichting. Onderzoek wijst uit dat hiermee jaarlijks €1,1 miljard aan energiekosten bespaard kan worden en de CO2-uitstoot met 2,9 miljoen ton kan worden teruggedrongen. Gebouwverlichting kan ook ‘verslimd’ worden door aanwezigheidssensoren en daglichtsensoren. Ook moet de energiebesparingsplicht, de wet milieubeheer, streng gehandhaafd worden en kan warmteopwekking na isolatie deels omgezet worden in schone elektriciteit.Dit alles vereist wel durf en doorpakken door de overheid. Om echt werk te maken van energiebesparing is meer nodig dan een verzoek aan burgers en bedrijven om korter te douchen of de thermostaat een graad lager te zetten. Eerder is al gebleken dat de overheid zelf lang niet altijd het goede voorbeeld gaf als het gaat om het besparen van energie.. Per 1 januari 2023 is een energielabel C verplicht voor alle kantoorgebouwen in Nederland, 56% voldoet hier momenteel niet aan. De Rijksoverheid rekent gemakshalve met gemiddelden voor haar eigen gebouwportefeuille, maar ook hier geldt dat de helft van haar eigen gebouwen nog niet voldoet. Pratice what you preach is minstens zo belangrijk.Het regeerakkoord stelt terecht dat “de beste energie bespaarde energie is”. Laten we hopen dat het kabinet dit onderwerp nu wel serieus blijft nemen. Dat minister Jetten erkentelijk is dat besparing niet de aandacht heeft gekregen die het verdiende is in ieder geval positief. En nu écht de knop omzetten!

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief