
Méér circulariteit van armaturen in de openbare ruimte wil iedereen wel. Maar hoe komt dat nu van de grond? In opdracht van de Fedet sectie NLA (Nederlandse Licht Associatie) hebben ketenregisseurs Esther Eggink (Vandegrond) en Elina Eikelenboom (The Bin) een vertegenwoordiging van de keten bij elkaar gebracht in 2 actiegroepen: Inkoop en Refurbishment. Het doel? Door ketensamenwerking meer vertrouwen creëren om samen circulaire oplossingen vorm te geven.
Aanmelden
14 mei is de eerste branche-brede kennisdeelsessie. Wil je meer horen of jouw ervaring delen? Klik hier om je aan te melden voor deze online Brain Boost: Circulariteit van armaturen in de openbare ruimte.
Aanleiding: van losse initiatieven naar échte ketensamenwerking
Vorig jaar hebben Esther en Elina in opdracht van Stichting LightRec en Stichting OPEN een kansenverkenning uitgevoerd gericht op circulariteit van armaturen in de openbare ruimte. Klik hier om meer over dit vooronderzoek te lezen. Dit vooronderzoek bracht aan het licht dat er binnen de branche al veel circulaire initiatieven bestaan bij producenten, gemeenten en verwerkers. Toch blijkt uit de praktijk dat de impact van deze initiatieven vaak versnipperd blijft. De belangrijkste conclusie: er is behoefte aan meer begrip, vertrouwen én samenwerking in de keten om circulariteit structureel te verankeren.
De opzet van de ketensamenwerking
Om de ketensamenwerking concreet vorm te geven is er een overkoepelende klankbordgroep opgezet die kennis deelt en meedenkt, en zijn er rond de thema’s inkoop en refurbishment twee actiegroepen opgezet. Hierin neemt een vertegenwoordiging van de keten plaats, waaronder grote en kleine leveranciers en producenten, aannemers, grote gemeenten, adviesbureaus die kleine gemeenten adviseren en andere ketenorganisaties als Techniek Nederland, OVLNL, Stichting LightRec en Stichting OPEN.
De actiegroepen richten zich op:
• Inkoop: ontwikkeling van een standaard basisniveau van circulariteit voor aanbesteding en inkooptrajecten.
• Refurbishment: uitwerking van een haalbare businesscase voor het opknappen en hergebruiken van armaturen.
Met dit initiatief bouwen we samen aan meer circulariteit én meer vertrouwen binnen de hele keten.
Doe mee aan de eerste Brain Boost op 14 mei!
Ben jij betrokken bij armaturen in de openbare ruimte? Dan nodigen wij jou van harte uit voor de eerste Brain Boost sessie over circulariteit in de OVL-sector! Deze interactieve online sessie vindt plaats op 14 mei 2025 van 10:00-11:00. Tijdens de sessie gaan we samen aan de slag met inzichten, vragen en kansen rondom circulariteit. Meld je hier aan.
Wie zijn Vandegrond & The Bin?
Vandegrond is een collectief van ervaren impactondernemers die zich richten op het bouwen en schalen van duurzame innovaties. Als buitenboordmotor brengen ze actie en versnelling in organisaties of ketens.
The Bin is expert op het gebied van circulaire innovatie en ketensamenwerking. Samen met bedrijven en overheden creëren zij oplossingen voor een circulaire toekomst. Beiden hebben ruime ervaring in het begeleiden van ketentrajecten waarin écht wordt samengewerkt aan impactvolle verandering.