Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Lobby

Fedet in Den Haag: Overhandiging Paper Slimme Technologieën aan Kamerleden

18/2/2025
Vandaag was Fedet in Den Haag voor de overhandiging van onze paper aan Kamerleden ter voorbereiding op het debat over netcongestie deze week.

We spraken onder andere met Suzanne Kröger (GL-PvdA) en André Flach (SGP) om onze aanbevelingen voor een slimmer en toekomstbestendig elektriciteitsnet te delen.

Gerichte stimulering in beleid

Om de implementatie van slimme technologieën te versnellen, is het essentieel dat stimulerende maatregelen worden opgenomen in de Voorjaarsnota en de Erkende Maatregelenlijst (EML). Met name energiemonitoring moet in de EML worden opgenomen, zodat bedrijven duidelijke richtlijnen krijgen en worden gestimuleerd om actief bij te dragen aan energiebesparing. Dit is een kostenefficiënte maatregel met direct rendement en structurele impact op het energieverbruik.

Handhaving van Europese wetgeving

Netbeheerders moeten voldoen aan de verplichtingen uit Richtlijn 2019/944. Deze richtlijn stelt dat zij toezicht moeten houden op de prestaties van transmissie- en distributiesysteembeheerders bij de ontwikkeling van slimme netwerken. Dit betekent onder meer dat energie-efficiëntie en de integratie van hernieuwbare energie structureel moeten worden meegenomen. Bovendien moeten netbeheerders elke twee jaar een rapport publiceren met aanbevelingen. Dit gebeurt momenteel onvoldoende en vraagt om concrete actie vanuit de overheid.

Versterkte samenwerking en regie

De aanpak van netcongestie vereist betere samenwerking tussen netbeheerders, de overheid en de energiesector. Het Landelijke Actieprogramma Netcongestie moet daarom heldere afspraken en actiepunten bevatten om slimme technologieën sneller te implementeren en de benutting van bestaande netcapaciteit te optimaliseren. Zonder duidelijke regie blijven kansen onbenut en blijft de druk op het elektriciteitsnet onnodig hoog.

Bewustwording en actieve betrokkenheid

Naast beleidsmaatregelen en samenwerking is ook bewustwording essentieel. Slimme technologieën bieden bedrijven en huishoudens aanzienlijke voordelen, zoals lagere energiekosten, meer flexibiliteit en een betrouwbaarder elektriciteitsnet. Gerichte voorlichtingscampagnes kunnen bijdragen aan gedragsverandering en de adoptie van innovatieve oplossingen versnellen.

De impact van deze maatregelen

Door slimme technologieën actief te stimuleren en beter te integreren in het energiesysteem, kunnen concrete voordelen worden gerealiseerd. Zo leidt slimmer energieverbruik en decentrale opslag tot een efficiëntere benutting van het net, waardoor minder knelpunten ontstaan en bedrijven sneller worden aangesloten. Daarnaast helpt optimalisatie van het energieverbruik om de energiekosten te verlagen en wordt de leveringszekerheid verbeterd.

Een belangrijke bijdrage aan CO₂-reductie is mogelijk door bijvoorbeeld alle lichtpunten in Nederland over te schakelen op LED. Dit kan jaarlijks een besparing opleveren van 2,9 miljoen ton CO₂ en €2,0 miljard aan energiekosten.

Download hier de Fedet Paper Slimme Technologieën

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief