Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Circulariteit
Digitalisering en Data
Veiligheid en Handhaving

Column | Zijn we eigenlijk wel zo slim bezig met huis- en gebouwautomatisering?

18/6/2024
In een wereld waar alles slim lijkt te worden, rijst de vraag: wat maakt iets nu eigenlijk écht 'smart'?

Denk eens terug aan die eerste keer dat je hoorde over een 'slimme' telefoon. Serieus, wie zat er toen op te wachten? Maar kijk ons nu eens: we kunnen niet meer zonder die handige apparaten. Ze zijn als die betrouwbare vriend die altijd weet wat je nodig hebt, voordat je het zelf beseft.

Maar 'smart' omvat veel meer dan alleen onze communicatiemiddelen. Het strekt zich uit tot de huidige energietransitie, waar concepten als Smart Home, Smart Building, Smart Charging, en de recentere Smart Energy Hubs steeds prominenter worden. De voordelen zijn bekend: gemak, comfort, energiebesparing, kostenefficiëntie en de noodzaak van een stabiele infrastructuur.

Waarom zou de verwarming draaien als er niemand aanwezig is? Waarom moeten de lampen branden in een lege ruimte? En waarom gebruiken we energie niet op het moment dat dit het meest efficiënt en kosteneffectief is? Met de groeiende elektrificatie wordt het cruciaal om op een slimme manier om te gaan met onze energievraag. Het vermijden van overbelasting in woningen, gebouwen en elektriciteitsnetwerken wordt steeds belangrijker.

Slimme oplossingen liggen binnen handbereik, maar te vaak zien we een gefragmenteerde aanpak. Slimme verlichting, verwarming en raambekleding werken misschien afzonderlijk prima, maar samenwerking ontbreekt. Een integrale benadering is essentieel om huis- en gebouwautomatisering daadwerkelijk slim te maken.

Voordenken is goedkoper dan nadenken. Door jezelf constant af te vragen of dat wat vandaag wordt geïmplementeerd over 10 jaar nog steeds relevant is, kunnen onnodige aanpassingen worden voorkomen. Extra kosten die anders op termijn zouden ontstaan, omdat het meenemen van deze oplossingen in de eerste fase van het bouwproces veel lager zijn dan wanneer iets achteraf gedaan moet worden, kunnen dan voorkomen worden.

Dus laten we stoppen met nadenken over vandaag en beginnen met vooruitdenken over morgen. Laten we ervoor zorgen dat onze gebouwen niet alleen slim zijn, maar ook toekomstbestendig. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet dat zijn gebouw minstens net zo slim is als hijzelf?

Bedraad of draadloos, het is van cruciaal belang om de rode draad in deze ontwikkelingen niet te verliezen.

 

Kees Jan 't Mannetje
Namens Fedet lidbedrijf ABB

Column Elektropraktijk | Zijn we eigenlijk wel zo slim bezig met huis- en gebouwautomatisering?

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief