Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Lobby
NLA

Techniekorganisaties dringen aan op versnelling led-vervanging: bureaucratie vertraagt transitie

2/10/2024
Fedet, FME, de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Techniek Nederland verstuurden deze brief voorafgaand aan het commissiedebat Klimaatakkoord

Door volledig over te schakelen op led-verlichting kunnen we nationaal jaarlijks de hoeveelheid energie besparen die gelijkstaat aan de jaarlijkse energieproductie van een kerncentrale. De verlichting op rijkswegen en in rijksgebouwen kan hier een groot deel van voor zijn rekening nemen. Daarnaast kan dit de netcongestieproblematiek verminderen en de investeringen in het elektriciteitsnetwerk verlagen. Energie die je met led bespaart, hoef je immers niet op te wekken en te transporteren.

Vier vooraanstaande organisaties uit de technieksector uiten in een gezamenlijke brief stevige kritiek op het trage tempo waarmee Rijkswaterstaat (RWS) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) led-verlichting invoeren. Fedet, FME, de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Techniek Nederland verstuurden deze brief voorafgaand aan het commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving op 3 oktober 2024. De vier organisaties roepen politici op om in te grijpen.

Motie

Centraal staat de vertraagde uitvoering van de motie van Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA), die in oktober 2023 is ingediend en aangenomen. Deze motie roept op om per 2025 alle verlichting op rijkswegen en in overheidsgebouwen te vervangen door energiezuinige led-verlichting. De huidige aanpak is echter te traag, met een beoogde dekkingsgraad van slechts 70% in 2028 of 2030. De sector bekritiseert deze traagheid en het feit dat er wordt gewezen op procedures en 'natuurlijke vervangmomenten'.

Energierekening overheid omlaag

Volgens de organisaties gaat hierdoor onnodig veel belastinggeld naar een aanzienlijk hogere energierekening voor de overheid dan noodzakelijk is. Bovendien laat de overheid de kans liggen om CO2-uitstoot te verminderen, terwijl de klimaatdoelen van Parijs algemeen bekend zijn. Wegafsluitingen hoeven geen serieus obstakel te vormen, omdat er buiten de spits op kleine delen van de weg gewerkt kan worden. Ook in overheidsgebouwen verloopt de transitie te traag. Hier wijzen de organisaties vooral op het feit dat men zich beroept op bureaucratische processen en onvoldoende actie onderneemt om energiebesparingen serieus te realiseren.

De sector helpt

De vier organisaties uit de technieksector dringen aan op een intensievere samenwerking met de overheid om hindernissen weg te nemen en de verduurzaming te versnellen. In hun oproep vragen zij de Kamer om Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf aan te sporen de motie serieus te nemen en hun voorbeeldfunctie te vervullen. Een groot deel van de potentiële nationale energiebesparing van 6,5 tWh kunnen we zo via de overheid realiseren. Experts van de vier organisaties staan klaar om workshops te geven om kennis te delen en te helpen bij de praktische uitvoering.

Reactie voorzitter Fedet

Fedet is dé belangenbehartiger van en voor ondernemers in de elektrotechnische en installatietechnische sector. Fedet en de Sectie NLA hebben vorig jaar succesvol de petitie "Met LED kan het aan" overhandigd aan de Tweede Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. De petitie richtte zich op het versnellen van de transitie naar led-verlichting in Nederland. Dit heeft geleid tot de goedkeuring van de motie-Kröger en Thijssen. De motie ondersteunt energiebesparing, het behalen van klimaatdoelen en lagere energiekosten, en wordt gezien als een belangrijke stap naar een duurzamer Nederland. Het tempo zoals de minister schetst in haar Kamerbrief van 3 september jl. is te traag.

"Led-verlichting speelt een essentiële rol in de energietransitie, maar er is meer ambitie nodig vanuit de overheid om het volledige potentieel te benutten. De sector staat open voor overleg en samenwerking om verdere stappen te zetten en samen te werken aan aanvullende maatregelen. Door deze dialoog kunnen we sneller bijdragen aan energiebesparing, lagere energiekosten en de CO2-reductiedoelstellingen van Nederland." –  Matty Hummelink, voorzitter Fedet.

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief