Als je dan ergens een deur open liet staan of het licht brandde onnodig, kreeg je zomaar te horen, doe de deur dicht of het licht uit. Nu is het eerder zo dat als je er al wat van zegt, dat de boodschap is, bemoei je met je eigen zaken! Ook krijg je wel de reactie maar als het licht aan is, voel ik me veiliger. Maar energie is nog steeds een gemeenschappelijk product, waarvan we met z’n allen behoorlijk afhankelijk geworden zijn.
De bewustwording daarvan komt meestal op een moment zoals mij laatst overkwam in een groot winkelcentrum met parkeergarages en restaurants. Ineens was het donker, alleen de noodverlichting deed het nog gelukkig. En druk dat het was! En dan moet je afrekenen, een kaartje voor de parkeergarage, wachten bij de slagboom afrekenen in een donker restaurant, en pinnen is dan onmogelijk, vult u zelf maar in waar u niet afhankelijk van bent.
Heb ik het nog niet eens over systemen resetten! Afhankelijkheid van iets zijn is soms vervelend, maar iets niet meer hebben waar je met een vanzelfsprekendheid aan gewend bent is een ander ding. Ja we moeten van het gas af, en ja we moeten elektrificeren, maar in het tempo waarin we nu willen ombouwen is dit gewoon niet fair. En ja ik snap ook dat je doelstellingen moet neerzetten, en zorgen dat je daarop actie onderneemt door oplossingen te creëren die, ook echt toekomst bestendig zijn. Veel dingen zullen we daarom op de wat langere termijn moeten plannen, met aspecten van toekomstig investeren in energie en ook milieu wat ook nu al een rol begint te spelen, denk aan de recycling van zonnepanelen, windmolenwieken etc.
En dat hebben we niet altijd gedaan, waardoor we nu op hete kolen zitten om oplossingen te creëren, waarvan we weer de gevolgen gaan ondervinden. Ik stel alleen maar een paar vragen om eens over na te denken; Zouden we met aanpassingen in de bestaande installaties niet heel veel energie kunnen besparen door middel van LED, automatische in- en uitschakeling van verlichting, wat staat er in de stand-by modus, wat absoluut niet nodig is! Ook als het geen licht geeft, is het interessant om er de focus op te leggen! Moeten we elkaar, maar ook bedrijven niet eens aanspreken op de hoeveelheid verlichting die er brand, ook na werktijd? Het is niet bedoeld als bemoeizucht, maar puur om ervoor te zorgen dat de bovengenoemde quote straks niet waarheid wordt.
Op dit advies zit geen rijkssubsidie, maar wordt kosteloos aangeboden namens Fedet.
Martin Eijsink, Vice voorzitter Fedet