Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
terug naar overzicht
Nieuws
Lobby
Circulariteit
Energietransitie

Begrotingsbehandeling Klimaat en Groene Groei deze week

5/11/2024
Deze week vindt de begrotingsbehandeling Klimaat en Groene Groei plaats in de Tweede Kamer. Fedet leverde belangrijke input aan politieke partijen

In de input leggen we de nadruk op vier kernpunten: Circulaire Economie, Energiebesparing, Netcongestie en Energiemonitoring:

Circulaire Economie

De noodzaak tot verduurzaming en circulariteit is onmiskenbaar en sluit naadloos aan bij het Regeerprogramma. Echter, er ontbreekt een duidelijke overheidsvisie op de specifieke uitvoering binnen de elektrotechnische sector. Fedet pleit voor een geïntegreerde Actieagenda Circulaire Economie, waarin energiebeleid wordt gekoppeld aan de transities in materialen en gezondheid. Bovendien verzoeken wij de overheid om de sector vroegtijdig te betrekken bij nieuwe wet- en regelgeving om beter aan te sluiten bij de praktijk.

Energiebesparing

Energiebesparing is cruciaal voor zowel verduurzaming als het structureel verlagen van energiekosten. Fedet roept het kabinet op om in samenwerking met de sector LED-verlichting uit te rollen in Rijksgebouwen, in lijn met de aangenomen motie Kröger/Thijssen. Wij pleiten ervoor dat de elektrotechnische sector een centrale rol krijgt binnen het Nationaal Programma Energiebesparing, met specifieke aandacht voor LED-verlichting in de gebouwde omgeving en de industrie.

Netcongestie

Om de toenemende druk op het elektriciteitsnet te verlichten, is effectief en realistisch beleid noodzakelijk. Fedet ziet graag een regierol van de overheid in het oplossen van netcongestie, waarbij slim gebruik van het huidige net centraal staat. Wij pleiten voor de voortzetting van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie met actieve betrokkenheid van de sector bij de implementatie van slimme meters. Daarnaast vragen wij de overheid om een slimme inrichting van het elektriciteitsnetwerk te bevorderen als onderdeel van hun nieuwe regierol.

Energiemonitoring

Energiemonitoring kan bedrijven stimuleren om energie-efficiëntie serieus te nemen en kan leiden tot significante besparingen. Onderzoek toont aan dat bedrijven met energiemonitoring 10-20% kunnen besparen, met een terugverdientijd van slechts 5 jaar. Fedet vraagt om energiemonitoring op te nemen in de Erkende Maatregelenlijst (EML) om zo de minister te ondersteunen bij het verminderen van netcongestie en bij te dragen aan een stabielere energie-infrastructuur.

KEV, Energie- en Klimaatnota 2024

Fedet juicht de aankondiging van maatregelen voor beter netgebruik in de Energie- en Klimaatnota toe, maar het ontbreken van concrete beleidsmaatregelen blijft een punt van zorg. We kijken uit naar verdere uitwerking in de Voorjaarsnota en roepen op om slimme technologieën, zoals LED-verlichting en slimme meters, een centrale rol te geven in het bereiken van energiebesparingsdoelen. Tevens pleiten wij voor een Sectordeal Elektrotechniek, zodat de technologische innovaties van onze sector optimaal kunnen bijdragen aan slim energiegebruik.

Lees hier het bericht over de Sectordeal Elektrotechniek

meer afbeeldingen

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Word ook lid van

Inmiddels vertegenwoordigt Fedet ruim 160 bedrijven in de elektrotechnische sector.
word lid!
Dankzij de betrokkenheid en inbreng van onze leden kunnen wij de beleidsmakers inzicht bieden in de praktijk, krachtig en eenduidig kennis delen en bruikbare, feitelijke informatie en boodschappen overbrengen aan beleidsmakers, onderwijs en overige stakeholders.

De leden binnen de secties en werkgroepen van Fedet bepalen in hoge mate het beleid van Fedet.
BEKIJK ALLE LEDEN

Nieuwsbrief